Prestashop handleiding

prestashop logoDit is de installatiehandleiding voor onze API koppeling met Prestashop. Bij vragen kunt u support aanvragen via een e-mail naar ict@parcelpro.nl of bellen naar 085-2732785. Kijk voor de meest recente informatie met betrekking tot de Afosto koppeling in het verzendsysteem via het menu Instellingen > Koppelingen > Prestashop. Wij horen graag wat uw bevindingen zijn met betrekking tot deze koppeling. Met uw feedback maken wij de koppeling steeds een stap beter.

⚠️Wij raden u aan om eerst een account aan te maken bij Parcel Pro en daarna de koppeling te installeren.

Snel naar:

Installeren (optie 1)

Installeren via Module manager met zip-bestand (optie 2)

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.6

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.7

Installeren (optie 1)

Stap 1
Ga naar uw Prestashop omgeving. Vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2 - Het creëren van een toegangssleutel
Aan de linkerkant ziet u een menu. Open onder het menu Congifureer de pagina Geavanceerde instellingen > Webservice.

Klik rechts bovenaan op de button Nieuwe webservice-sleutel toevoegen en klik op de Genereren button om een unieke authenticatie sleutel aan te maken.

Sleutelbeschrijving
Helpt u herinneren voor wie u de sleutel heeft aangemaakt, welke toegangsrechten u heeft toegewezen, etc. De beschrijving is niet openbaar, maar zorg ervoor dat alle zoekwoorden die betrekking hebben op de gebruiker makkelijk zijn te vinden, zodat u hun sleutel sneller kunt vinden. Bijvoorbeeld: Koppeling Parcel Pro.

Status
Zet de status op JA.

Permissies
Dit gedeelte is erg belangrijk, omdat het u in staat stelt om de rechten toe te wijzen voor elke bron die u beschikbaar wilt stellen aan deze sleutel. Natuurlijk, kunt u een gebruiker lees- en schrijf toegang geven op een aantal bronnen, maar alleen lezen - en geen toegang tot de belangrijkste bronnen. In de lijst van permissies kunt u het selectievakje aan de linkerzijde aanvinken om rechten voor een bepaalde bron te definiëren. Ook het selectievakje aan de bovenkant van elke kolom geeft u het recht om bepaalde gebruikers aparte rechten te geven (bekijken, wijzigen, etc.).

Zorg ervoor dat alleen de rechten die nodig zijn voor het gebruik van die sleutel zijn toegekend/geef niet alle rechten aan een willekeurige sleutel. Deze rechten raden we aan alleen voor u zelf te bewaren.

Voor de meest soepele werking, raden wij onderstaande instellingen aan

• orders (get en put)
  • orders_details (get en put)
  • addresses (Weergeven)
  • countries (Weergeven)
  • customer (Weergeven)
  • suppliers (Weergeven)
  • supply_order_details (Weergeven)
  • supply_orders (Weergeven)
  • deliveries (Allemaal)

Klik onderaan de pagina op Opslaan.

Stap 3
Login op uw account in het verzendsysteem met uw e-mailadres en wachtwoord.

Stap 4
Ga in het verzendsysteem naar Instellingen > Koppelingen > button Nieuwe koppeling rechts bovenaan > Prestashop en vul de gegevens als volgt in:

• Key = Sleutel in Prestashop
  • URL = Webshop URL

Stap 5

Activeer de koppeling door de schuifbalk naar rechts te swipen bij Actief en klik op Verbinden. Als de gegevens goed zijn overgenomen verschijnt er een melding dat de koppeling succesvol tot stand is gebracht.

Installeren via Module manager (optie 2)

Stap 1
Vraag het zip-bestand op bij onze IT afdeling via ict@parcelpro.nl of het telefoonnummer 085 273 2785.

Stap 2
Ga naar uw Prestashop omgeving. Vul hier uw e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 3
Aan de linkerkant ziet u een menu. Navigeer naar Modules > Module Manager en klik rechtsboven op de button Upload een module om het zip-bestand te uploaden.

prestashop omgeving zip bestand uploaden

Stap 4
Onderaan de Module manager pagina bij Overige ziet u nu de Parcelpro module, klik op Configureer.

prestashop omgeving module manager pagina

Stap 5

• Vul bij Parcelpro gebruiker ID uw accountnummer van Parcel Pro in. Uw accountnummer kunt u in het verzendsysteem vinden via het menu rechtsboven.
  • Vul bij Parcelpro API Key uw API Key van Parcel Pro in. Als u deze niet heeft, kunt u een API-key genereren via https://login.parcelpro.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen > klik bij API op Bekijken.
  • Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending wordt aangemaakt in uw Parcel Pro account.

Klik rechtsonderaan op Opslaan.

prestashop module manager configureer pagina

Stap 6
Ga naar de vervoerders en zet de vervoerders actief die u binnen Prestashop wilt gebruiken. U kunt tevens bij iedere verzendmethode de instellingen aanpassen, zoals regio, kosten, maximum-gewicht en afmetingen, etc.

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.6 x Parcel Pro

Stap 1
Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2
Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Catalogus en zoek naar Parcelpro. Klik vervolgens op Installeren om de module te installeren.

Stap 3
Klik op Configureer om de module te koppelen aan je account. Vervolgens moeten je accountnummer en API Key worden ingevuld.

• Parcelpro gebruiker ID = Accountnummer (in het verzendsysteem te vinden via menu rechtsboven)
  • Parcelpro API Key = API Key

Als je nog geen API Key hebt, kan je een key genereren via https://login.parcelpro.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen klik bij API op Bekijken.

Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending zal worden aangemaakt in het verzendsysteem.

Klik rechts onderaan op Opslaan

Stap 4

Klik in het menu aan de linkerzijde Verzending > Vervoerders. Op deze pagina staan alle beschikbare verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Parcel Pro account.

Om een verzendmethode te activeren klik je op de knop Wijzig. Je komt vervolgens op de pagina Algemene instellingen om de verzendmethode in te stellen.

Bij de instellingen kan je bij Vervoerdersnaam de naam opgeven zoals deze getoond moet worden in de check-out van jouw webshop. Wij raden echter wel aan de namen aan te houden zoals ze nu staan, zodat het duidelijk is welke verzendmethode er gebruikt wordt. Klik vervolgens op Volgende.

Stap 5
In het volgende scherm kan je de bezorgadressen en kosten instellen voor de verzendmethode. Hier kan je per land de gewenste verzendkosten instellen.

Als alles is ingevuld kan je op Volgende klikken.

Stap 6
In de volgende stap kunnen de maximale afmetingen en gewichten voor de gekozen verzendmethode worden ingevuld.

Heb je deze ingevuld? Klik dan op Volgende.

Stap 7
In de volgende stap wordt een samenvatting getoond van de ingevulde instellingen. Wil je de verzendmethode direct inschakelen in jouw webshop? Klik dan bij Ingeschakeld op Ja.

Voltooi het instellen door op Voltooien te klikken en alle instellingen op te slaan.

Na het doorlopen van de stappen kom je weer op de Vervoerderspagina. De nieuwe, ingeschakelde verzendmethode is hier te zien. Controleer de status door onder het kopje Status te kijken naar het groene vinkje.

Stap 8 (na aanmelding order in verzendsysteem)
Zodra de zending is aangemeld in het verzendsysteem heb je de mogelijkheid de sticker direct te kunnen printen vanuit de backend van jouw webshop.

Ga in het menu links naar Bestellingen en klik bij de betreffende bestelling op Bekijken. Hier zie je de knop Print Label om direct het label te printen. Ook kan direct de status van de zending worden bekeken via de knop Track & Trace.

Installatiehandleiding Prestashop 1.7.7 x Parcel Pro

Stap 1
Ga naar je Prestashop omgeving. Vul hier je e-mailadres en wachtwoord in en klik op de button AANMELDEN.

Stap 2
Ga naar je eigen back-end van Prestashop. Aan de linkerkant zie je een menu. Navigeer naar Modules > Module Catalogus en zoek naar Parcelpro. Klik vervolgens op Installeren om de module te installeren.

Stap 3
Klik op Configureer om de module te koppelen aan je account. Vervolgens moeten je accountnummer en API Key worden ingevuld.

• Parcelpro gebruiker ID = Accountnummer (in het verzendsysteem te vinden via menu rechtsboven)
  • Parcelpro API Key = API Key

Als je nog geen API Key hebt, kan je een key genereren via https://login.parcelpro.nl/koppeling/single.php?&type=api of ga in het verzendsysteem via het menu naar Instellingen > Koppelingen klik bij API op Bekijken.

Voer bij Automatisch aanmelden de status van een bestelling in waarbij deze automatisch als zending zal worden aangemaakt in het verzendsysteem.

Klik rechts onderaan op Opslaan

Stap 4

Klik in het menu aan de linkerzijde Verzending > Vervoerders. Op deze pagina staan alle beschikbare verzendmethodes die gekoppeld zijn aan je Parcel Pro account.

Om een verzendmethode te activeren klik je op de knop Wijzig. Je komt vervolgens op de pagina Algemene instellingen om de verzendmethode in te stellen.

Bij de instellingen kan je bij Vervoerdersnaam de naam opgeven zoals deze getoond moet worden in de check-out van jouw webshop. Wij raden echter wel aan de namen aan te houden zoals ze nu staan, zodat het duidelijk is welke verzendmethode er gebruikt wordt. Klik vervolgens op Volgende.

Stap 5
In het volgende scherm kan je de bezorgadressen en kosten instellen voor de verzendmethode. Hier kan je per land de gewenste verzendkosten instellen.

Als alles is ingevuld kan je op Volgende klikken.

Stap 6
In de volgende stap kunnen de maximale afmetingen en gewichten voor de gekozen verzendmethode worden ingevuld.

Heb je deze ingevuld? Klik dan op Volgende.

Stap 7
In de volgende stap wordt een samenvatting getoond van de ingevulde instellingen. Wil je de verzendmethode direct inschakelen in jouw webshop? Klik dan bij Ingeschakeld op Ja.

Voltooi het instellen door op Voltooien te klikken en alle instellingen op te slaan.

Na het doorlopen van de stappen kom je weer op de Vervoerderspagina. De nieuwe, ingeschakelde verzendmethode is hier te zien. Controleer de status door onder het kopje Status te kijken naar het groene vinkje.

Stap 8 (na aanmelding order in verzendsysteem)
Zodra de zending is aangemeld in het verzendsysteem heb je de mogelijkheid de sticker direct te kunnen printen vanuit de backend van jouw webshop.

Ga in het menu links naar Bestellingen en klik bij de betreffende bestelling op Bekijken. Hier zie je de knop Print Label om direct het label te printen. Ook kan direct de status van de zending worden bekeken via de knop Track & Trace, deze knop is zichtbaar na het uitprinten van het verzendlabel.